tutorials.hu

Kezdőlap Blogok Fórum Kapcsolat

Belépés

E-mail cím:

Jelszó:Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Új tutorial feltöltése ebbe a ketegóriába!

Tutorial feltöltése ebbe a kategóriába

Photoshop tutorial


Bélyegző hatás

Beküdte: ecchphoto | 2012-10-10 15:15:35 | hozzászólások (0)
Megtekintve 84887 alkalommal
Értékelés: | értékelje ezt a tutorialt

Ebben a tutorialban egy saját ötletelést mutatok be. Persze nem állítom, hogy nagyban hasonlót eddig még nem csinált senki, de ezt megelőzően nem nagyon kerestem ebben a témában túl sokat.

A segédletben nem lesz arról szó, hogy az alap formát szöveget hogyan célszerű előállítani. Gondolok itt külső kör előállítására, köríven való írásra, ilyesmi. Abból indulunk ki, hogy van egy tiszta bélyegzőmintánk.

Készítsünk elő egy 100x50mm méretű 600dpi felbontású vásznat, és erre vigyük fel a mintánkat. Ha ez még szöveg eszköz, már most érdemes picit forgatni, hogy véletlenszerűnek tűnjön. De összességében a raszteres alapot is érdemes most. A háttér legyen fehér.Forgatás után össze is moshatjuk egyetlen rétegbe, az első átalakításhoz szükség lesz rá, hogy ne átlátszóként kezelje.
Ez szükséges ugyanis a betűszél elrontásához, amit a Torn Edges funkcióval végzünk. Véleményem szerint ez csinálja legszebben a bélyegzésnél látható bizonytalan betűszélt.A beállításaival állítsuk be a nekünk tetsző kinézetet, úgy itéltem meg, hogy a screenshotnak megfelelő értékekkel volt a legvalódibb.Most pedig vételezzünk egy képet, ami leginkább emlékeztet arra a mintázatra, amikor bizonytalanul érinti a bélyegző gumija a papírt. Tippem egy betonfal volt, concrete wall néven kerestem rá, ez tűnt ideálisnak.A képen mentés másként-tel lementhetjük, nagyfelbontásút töltöttem fel.
Ezt egy teljesen új képként nyissuk meg az előző mellett, hogy elődolgozzuk.
Vegyük el szineit.Majd menjünk be a görbékhez (curves)

A párbeszéd panelben a három pipetta, feketepont, szürke pont, fehér pont, válasszuk a feketét, és bökjünk a majdnem legsötétebb pontjára a képnek. Nyilván nem feketére, mert akkor nem történik semmi.A fehérpont pipettával válasszuk ki a a közel legvilágosabb szürkét.Lényegében az a célunk, hogy egy ilyen erősen sűrűen mákos, átmeneteket ne nagyon tartalmazzon. Ha találunk alkalmasabb képet, nyilván kisérletezgethetünk.
Mind kijelöléssel (Ctrl-A) és másolással (Ctrl-C) vigyük át a bélyeg alapunk fölé és illesszük rá.A kép jóval nagyobb, aránytartással (shift+ bal egérgomb a kép sarkára) huzzuk vászonméretre.Ez a méretezés is lehet más és más, a random képminta érzésre való skálázása miatt. Hogy úgymondjam, milyen arány mellett mutat jól az adott szövegen. A szöveg szándékosan kisebb a vászonnal, hiszen tudjuk majd korrigálni, a mintakép mely felével takarjon be a szövegnek.
Válasszuk most a beillesztet kép réteg átlátszóságt Screen-re vagy Linear Dodge-ra, 100% átlátszóság maradhat.Ezután tudjuk a kép réteget úgy mozgatni, hogy nekünk tetszően üssön át, a hiányosságok a megfelelő helyre kerüljenek. Jelen példám elég szigorúra sikerült, sok helyen egyáltalán nem kivehető. Ezt megfelelő másik képpel lehet korrigálni. A fő szempont a képnél, hogy jó zajos legyen, és szürkeárnyalatos. Színt később kap.
Egyesítsük újra rétegeinket mindet.

Válasszuk szét a bélyeget a fehér hátterétől.
A szín alapú kijelölésnél válasszuk a fehéret a képen kattintva, és húzzuk fel teljesen. Ha túl sokat elvesz, kb 90%-áig húzzuk csak fel.

Megkaptunk egy kijelölést, amit fordítsunk meg (Ctrl+Shift+I, vagy Select menü Inverse pontja)
Ctrl+X-el tegyük vágólapra, és illesszük vissza rögtön.

Az eredmény elvileg ugyanúgy fog kinézni, mint eddig, max máshova illeszti be a program a vágólap tartalmát.
A háttér fehér rétegen lehet még a kivágásból ott maradt szemét, azzal most ne foglalkozzunk, úgyis töröljük. Ha mégis zavar, az alsó rétegen radírozzuk át, vagy fessük fehérre. A fehéret azért hagyjuk meg hogy jól lássuk mit csinálunk.

Kattintsunk a fő színünkre, és állítsuk be neki az alábbi kódot: # 4e17eb
Ez nagyjából egy bélyegző szín.
Válasszuk a Az ecsetek közül a Color replacement tool-t, jobb klikkel az ecseten.Fessük át a bélyegünket. Előfordulhat, hogy nehezen veszi magát, akkor kattintsunk újra, és fessünk.
Ha közel megyünk, láthatjuk hogy sok a nagyon feketénk.
Menjünk be újra a Curves-be, és emeljünk kicsit rajtuk.Ezt nem fotóztam le, de ekkor a feketék kicsit szürkülnek, ködösödik.

Ezután fessük át ezeket a részeket újra. Elvileg az ecset és a szín sem változott, mert nem nyúltunk hozzá:Ezután a háttér réteget törölhetjük, s kész:Az eredményt én PNG-be szoktam menteni, mer annak átlátszóságát kiválóan őrzi, és elérhetővé teszi word, powerpoint számára is, akár 2003-as verziónál is.
Hozzászólások:Szólj te is hozzá:
Beceneved:


Hozzászólásod:


Megjegyzés

A beküldött tutorialok taralmáért felelősséget az oldal szerkesztője nem vállalHirdetések


Photoshop, Flash, CSS, JavaScript, HTML, Delphi, C++, SQL, Egyéb segédletek gyűjteménye
Copyright © O-Soft Bt. Készítette, és az oldalt fenntartja O-Soft Bt.